Gezond de winter in: zo verzorg jij jezelf tijdens de donkere dagen

De winter, tijd om jezelf goed te verzorgen. Want met de donkere dagen loert ook de winterdip om de hoek. Door slim om te gaan met licht – én je ogen voldoende rust te gunnen – vermijd je een neerslachtig of vermoeid gevoel in de donkerste maanden van het jaar. Wij helpen je alvast op weg met enkele nuttige tips.

Winterdip: waar komt die vandaan?

Wel, mensen zijn geprogrammeerd op basis van daglicht. Je bioritme – dat is je natuurlijke, innerlijke klok – reageert op de afwisseling tussen dag en nacht. De zon komt op en je wordt wakker. Wanneer het donker wordt, wordt je moe. Handig, toch?

Absoluut. Alleen wordt ons bioritme nogal ontregeld door de grote hoeveelheid kunstlicht waarmee we geconfronteerd worden. Kort door de bocht: je ogen en lichaam kennen het verschil niet tussen natuurlijk zonlicht en het licht van je smartphone. 

Blauw licht: neem regelmatig pauze

Even een lesje biologie! Je ogen zitten vol fotoreceptorcellen. Die reageren op blauw licht en maken melanopsine aan. Dat stuurt signalen naar de hypothalamus in je hersenen. Dat is een beetje jouw biologische klok.

Die klok geeft op zijn beurt signalen aan je pijnappelklier. Die onderdrukt dan weer het slaapopwekkende hormoon melatonine. Resultaat: van blauw licht blijf je langer wakker. En dat is niet noodzakelijk gezond.

Bioritme = licht = gezondheid

Bovenstaande biologieles is héél logisch als je leeft volgens het ritme van dag en nacht. Het natuurlijke licht is daar bovendien aan aangepast. ’s Ochtends is er meer blauw licht, wat je wakkerder maakt. ’s Avonds is er dan weer meer geel, rood en roos licht aanwezig in de natuur, waarvan je slaperiger wordt. 

Voldoende buitenlucht en natuurlijk licht zijn dan ook cruciaal om jezelf goed te voelen. Het houdt je gezond. Niet alleen je lichaam en je geest – maar ook je ogen zelf. Want té veel blauw licht – zoals dat van smartphones en tablets – heeft ook een negatieve impact op de gezondheid van je ogen.

Enkele tips voor een gezonde winter

  1. Probeer het ritme van de dag te volgen. Vermijd langdurige kunstlicht.
  2. Ga voldoende naar buiten en doe je tegoed aan natuurlijk licht.
  3. Probeer schermen te mijden. Lees een goed boek in de avonduren!
  4. Gebruik je toch schermen? Wissel af met voldoende buitenlucht (én buitenlicht!)

Verzorg je ogen (en jezelf!)

Als je gezond en gelukkig de winter door wilt komen, besteed je dus best extra aandacht aan licht. Je bioritme zal je dankbaar zijn. Laat je ogen voldoende rusten en leg je schermen tijdig weg. 

Nog meer oogadvies? Kom gerust eens langs in onze winkel!