Beeldschermen en gezondheid: zo verzorg je jouw ogen het best

Lange nachten in de winter? Dan kruip je het liefst onder een dekentje met een fijne film of serie. Tussendoor chat je op je smartphone of check je jouw sociale media op je tablet. Héérlijk – maar best wel intensief voor je ogen. 

Hou ze dus gezond wanneer je veel op schermen kijkt. Met enkele makkelijke tips, draag je zorg voor je ogen terwijl je toch zalig geniet van die film én dat dekentje. 

Beeldschermen en ogen: enkele weetjes

Als je lange tijd ononderbroken op je beeldscherm kijkt, kan dat een impact hebben op de gezondheid van je ogen. Gamen, tv-kijken, swipen, bingewatchen, chatten… We doen het allemaal én we doen het veel. Maar wist je dat……lang op een beeldscherm kijken kan leiden tot:

 • Vermoeide ogen
 • Droge ogen
 • Pijnlijke, branderige ogen
 • Tranende ogen
 • Lichtgevoelige ogen
 • Hoofdpijn en concentratieproblemen

Op schermen kijken: zo hou je jouw ogen gezond

Wil dat zeggen dat je beeldschermen het best uit je leven bant? Tuurlijk niet! Maar wél dat je best wat extra aandacht besteedt aan de gezondheid van je ogen. Met enkele makkelijke tips verzorg je jouw zicht maximaal – terwijl je toch gezellig verder kijkt, swipet, chat of gamet. 

 1. Zorg voor voldoende licht
  Hoe minder licht, hoe harder je ogen moeten werken om goed te zien. Beeldschermen gebruiken in het donker is geen goed idee.
 2. Neem pauzes
  Las elke 2 uur een pauze in van 15 minuten. Kijk wat rond je, richt je ogen op een punt in de verte en verwen ze met natuurlijk daglicht.
 3. Hou afstand van je scherm
  Hou je telefoon, tablet of computerscherm niet vlakbij je ogen. Zo worden ze minder snel vermoeid en droog.
 4. Pas de helderheid van je scherm aan
  Veel telefoons, tablets en zelfs tv’s hebben een automatische helderheidsregelaar. In het donker is je scherm minder licht, bij daglicht verhoogt het helderheidsniveau. Gebeurt dat niet automatisch? Regel het dan even zelf.
 5. Knipper
  Als je geconcentreerd naar een scherm kijkt, vergeet je vaak te knipperen. Let hierop, zo hou je jouw ogen vochtig, vermijd je vuiltjes in je ogen en heb je minder last van droge ogen.
 6. Zorg voor een goede luchtkwaliteit
  Een toevoer van verse lucht én het bevochtigen van de omgevingslucht? Goed idee! Je spaart je ogen én het is goed voor je gezondheid.

Toch last? Blijf er niet mee zitten

Ervaar je toch problemen met je ogen of je zicht? Blijf er dan niet mee zitten. Hoe sneller je jouw ogen laat testen én een oplossing vindt, hoe beter. Wist je bijvoorbeeld dat er speciale brillen bestaan die afgestemd zijn op veelvuldig gebruik van beeldschermen?

Maak dus een afspraak voor een professionele oogmeting, of kom langs voor advies op maat.